Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
Όλοι γνώριζαν ότι θα γίνει έκρηξη – Τι αποκαλύπτουν νέα έγγραφα
Posted by tospirto | Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 | Category:
|
Το Προεδρικό όχι μόνο γνώριζε ότι τα 98 εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα ήταν "αποθηκευμένα" σε ανοικτό χώρο στη βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", αλλά και ότι αυτά είχαν καταστεί επικίνδυνα για το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2011 στο υπουργείο Άμυνας με συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, αλλά και του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδα Παντελίδη, έγινε πλήρης ενημέρωση για τον κίνδυνο έκρηξης
Σύμφωνα με νέα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Πολίτης”, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, στην σύσκεψη, ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας για το ενδεχόμενο έκρηξης. Από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.
Η πυρίτιδα εμπεριέχει σταθεροποιητή. "Η σύνθεση του εν λόγω σταθεροποιητή, σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, αλλοιώνεται με τον χρόνο και με την επίδραση των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Συνεπώς σημειώνεται ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το μίγμα της πυρίτιδας αντιδρώντας με ανάφλεξη ή ακόμα και με έκρηξη".
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού προφανώς αδιαφορώντας για τον κίνδυνο έκρηξης και απώλειας ανθρώπινων ζωών, ζήτησε να γίνει εξέταση της πυρίτιδας για τυχόν αλλοίωση και εξέταση για την τιμή που θα μπορούσε να πωληθεί.
Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης πρότεινε να γίνει διαχωρισμό του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια. Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το μη στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να εκποιηθεί, σημειώνοντας πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, τόσο ο υπουργός άμυνας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΦ διατύπωσαν φόβους για την επικινδυνότητα της πυρίτιδας λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Στην ίδια σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, της Αστυνομίας και του υπουργείου Εμπορίου.
Όπως γράφει η εφημερίδα “Πολίτης”, σύμφωνα με τα πρακτικά, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του Υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού και να ερευνηθεί το ποσόν που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την πώληση της. Αν και πέρασαν πέντε μήνες από εκείνη τη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία ενέργεια. Το αποτέλεσμα; Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 13 άνθρωποι γιατί ολόκληρο το κράτος κοιμόταν ύπνο βαθύ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Currently have 0 σχόλια: